Hanna som bor mittemot mig började gråta när hon sa att hon har fått en betalningsanmärkning och därmed inte kan få lån till vår tänkta resa. Först så är dte givetvis tråkigt, men jag vill ändå ge andra en bild vad det är.

En betalningsanmärkning är en registrering i ett kreditregister hos Upplysningscentralen AB (förkortas UC), som innebär att du har misskött din ekonomi på något sätt. T e x uteblivit med betalningen för en faktura, som till sist har gått till kronofogden och då resulterat i en anmärkning/prick. Den kan komma från privata företag, kommunala eller statliga myndigheter, från banker eller kreditinstitut. Anmärkningen finns kvar i hela tre år och kan försvåra vardagen i mångt och mycket, samt i hela fem år för en juridisk person. Skulden måste vara på minst hundra kronor för att en anmärkning/prick ska uppkomma. Man räknar datumet då skulden uppkom, inte när fakturan skrevs, och oavsett om du har betalt eller inte finns den kvar tiden ut. Det spelar alltså ingen roll om du har betalt och skött din ekonomi oklanderligt sedan dess.

En betalningsanmärkning gör tillvaron mer komplicerad, du kan inte längre handla på faktura, ta ett telefonabonnemang eller köpa något på kredit. Möjligheten att ta lån försvåras avsevärt, men det finns låneinstitut som kan tänkas ta en större risk. I sådana fall blir det till en helt annan kostnad för räntor och avgifter. Ofta krävs dessutom att du kan lämna en säkerhet såsom en bostad, sommarstuga eller något annat av värde som du har.

Så var kan jag låna?

https://www.compricer.se/svartattfalan/lan-med-betalningsanmarkning/ – Listar lån
http://www.lånaidag.com/lan-med-betalningsanmarkning.htm – Visar olika alternativ
http://www.freedomfinance.se/Privatlån‎ – Låna direkt
http://www.santanderconsumer.se/lana/lan/ – Accepterar anmärkningar!

 

Jag hoppas det kan lösa sig för dig Hanna!

Vad är en betalningsanmärkning egentligen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.